Att bygga altan – det viktigaste att veta

Många villaägare utan altan drömmer om att skaffa en altan, veranda eller annan uteplats, och inte sällan blir planerna mer och mer konkreta.

För den som har stora färdigheter och kunskaper inom byggnation – samt tillräckligt med ledig tid – kan det vara ett alternativ att bygga altan på egen hand, utan att anlita entreprenörer. Om man vill och kan göra detta måste man givetvis avgöra själv i slutänden, men ett råd är att tänka efter grundligt före så att man på ett kontrollerat sätt kan genomföra alla olika moment.

Lägger man ner en stor del av sin tid och ändå blir missnöjd med resultatet är det ju inte trevligt alls, och bygger man en hög altan är det extra viktigt att vara mycket säker på att man inte råkar göra den instabil, vilket givetvis i så fall kan få mycket tråkiga konsekvenser. Har man väl bestämt sig för att bygga altan själv kan det dock i slutänden bli en mycket billig affär, samtidigt som man får uppleva glädjen av att ha skapat något själv från grunden. Då gäller det bara att hitta bra och prisvärt material från lokala handlare eller butiker på nätet.

Kom ihåg att det kan krävas bygglov för altan beroende på hur nära den ligger din grannes tomtgräns.

ROT-avdraget gäller för altan

Det går även att hitta en hel del inspiration på nätet för att bygga altan, oavsett om man genomför arbetet själv eller kontrakterar någon. När man väljer att anlita någon är det givetvis viktigt att välja en entreprenör som man känner att kan lita fullt ut på, samtidigt som man vill ha ett vettigt pris. Därför är det bra att ta in flera offerter, och detta kan bland annat göras via tjänster på nätet som gratis förmedlar kontakter från flera olika leverantörer. Värt att notera är att ROT-avdraget kan användas för att bygga altan med hjälp utifrån, vilket innebär en skattereduktion på halva arbetskostnaden per person upp till 50 000 kronor per år och person.

Det som avdraget dock inte gäller är om du vill anlägga en uteplats ”på marken” med hjälp av t.ex. marksten eller någon annan stensättning, utan enbart en altankonstruktion eller liknande som sitter ihop med huset ger rätt till avdrag.