Detta påverkar din kostnad för bygge

Om du äger en villa eller funderar på att bygga en undrar du säkert övre vad man ska tänka på för att få en rimlig kostnad för bygge när renoverar eller bygger nytt. Det är inte alldeles enkelt att i några enkla punkter göra en uttömmande beskrivning över detta, efter som priset kan påverkas av ett mycket stort antal faktorer.

Några enkla saker går dock att ta med sig för att inte få en för hög kostnad för bygge. Givetvis är det lämpligt att ta flera olika anbud från firmor, för prissättningen skiljer sig naturligtvis också åt. Har man själv vissa färdigheter inom bygg kan det också vara möjligt att genomföra vissa enklare delar av arbetet för att på så vis få ner priset.

När ska ditt bygge utföras

En annan faktor kan vara tidpunkten för bygget: Eftersom trycket på byggfirmor varierar under olika perioder kan det ibland vara möjligt att komma överens om ett lägre pris än standardpriset förutsatt att man är flexibel med utförandeperioden och kan flytta den till en tidpunkt då det passar byggfirman bättre.

Sedan är det värt att poängtera att man givetvis inte till vilket pris som helst ska jaga det lägsta priset i alla lägen – är byggprojektet något som ligger en varmt om hjärtat, vilket det ofta är i och med att det rör ens hem – är det viktigaste trots allt att arbetet blir utfört på bästa möjliga sätt.

ROT-avdrag sänker kostnad vid bygge och renovering

En faktor som är viktig att ha med sig när man beräknar kostnad för bygge och står i valet i kvalet om att utföra det och att anlita hantverkare är att ROT-avdraget innebär att man i slutänden kan få en kraftig rabatt jämfört med utsatt pris. Det gäller vid renovering och upprustning för exempelvis bostäder och innebär att man kan få en skattereduktion på upp till 50 000 kronor per år för halva arbetskostnaden på sådana byggen.