Vad ska du bygga?

Läs inte detta om du vill hoppa huvudstupa in i ditt nästa byggprojekt, utan förberedelse! Följ bara dessa råd om du tycker att det finns ett värde i att vara påläst inför ditt bygge eller din renovering, vare sig du snickrar själv eller lägger ut det på hantverkare. Vi lovar inte guld och gröna skogar – men vi lovar vettiga råd och bra länkar för att komma vidare i processen.

Välj alternativ i menyn nedan, klicka på länk för mer information.

Jag vill bygga…

AltanAltan, veranda, uteplats – kärt projekt har många namn. Enkelt men tidskrävande att göra själv.
BalkongGör underverk för huset men håll koll på bygglovet!
BastuMångas dröm, möjligt att bygga in i villa, radhus eller bostadsrättslägenhet.
Bygga husVi tittar närmare på vad som omfattas när du vill bygga ett helt nytt hus.
Kök och köksrenoveringIdag är ett nytt kök för många den största drömmen när de skaffar hus, dessutom en rejäl värdehöjare!

Konsumenttjänstlagen viktig

För att inte gå på pumpen när du tar in en byggfirma, som dessutom i sin tur kanske lägger ut deljobb på underentreprenörer måste du känna till konsumenttjänstlagen. Den finns till för att skydda dig när du anlitar en hantverkare oavsett om det är den lokale målaren eller en stor jätte som NCC eller Skanska. Detta lagstadgade konsumentskydd kan du aldrig avtala bort (även om vissa ”fuskbyggare” tyvärr försöker…) och den är därför väldigt bra att ha koll på. Läs här om konsumenttjänstlagen och vad den innebär när du och en hantverkare sluter avtal.

byggkontakt-hantverkare-bygger

Vad ska du bygga? Börja med Byggkontakt för bra resultat.

Observera att många av uppdragen vi listar ovan täcks av ROT-avdrag, men inte alla. Läs mer på sidan om ROT-avdrag vid bygge. Väg alltid in detta skatteavdrag i budgeten när du väger mellan att göra arbetet själv eller lägga ut på entreprenad. Särskilt vid ”tyngre” bygguppdrag där det är högre krav på den som bygger, såsom vid husbygge eller renovering av kök eller badrum, så kan ett 50-procentigt avdrag på vad du betalar för arbetet göra hela skillnaden för ditt bygge.